Nieuws

Sponsorloop Sint Janschool Breezand

 

Op 10 oktober 2023 hebben de kinderen van alle klassen van de Sint Janschool in Breezand weer met veel enthousiasme meegedaan aan de jaarlijkse sponsorloop voor de goede doelen.

 

Ze hebben uitzonderlijk goed hun best gedaan, echt het vuur uit de sloffen gelopen. Bij de stempelposten werd er druk gestempeld, o.a. door Lia namens Kansrijk. De leraren en vrijwilligers zorgden ervoor dat het allemaal vlekkeloos verliep. Want hoe meer rondjes, des te meer geld. 

 

Dit heeft de sponsors, hun vaders, moeders, opa’s en oma’s gelijk een stuk armer gemaakt want er is weer een recordbedrag opgehaald.

Eén derde hiervan ging naar Stichting Kansrijk en dat was € 1.340,- !!

 

Dit geld komt weer goed terecht in Kenia, waar onder andere de Sint Johnschool in Koru al jarenlang financieel wordt ondersteund.

De andere doelen waren de Voedselbank Anna Paulowna en Het Vergeten Kind. Namens Kansrijk mochten Anja en Sandra de cheque in ontvangst nemen.

 

Lieve kinderen en organisatoren van de school, veel dank hiervoor!

 


30 jaar Stichting Kansrijk, dat moet gevierd worden!

 

Hieronder in vogelvlucht de geschiedenis van onze mooie Stichting.

 

Het begon allemaal rondom broeder Johan Verresen, die in 1958 naar Belgisch Congo werd gezonden om te werken in de missie, zoals dat heette. Hij was toen 26 jaar en aangesloten bij de Mill Hill congregatie, waar veel West-Friese missionarissen bij waren aangesloten. Dit waren paters en broeders. Paters waren priesters die het geloof verspreidden en les gaven op scholen. Broeders waren vaklieden die gebouwen als scholen, kerken en ziekenhuizen hebben neergezet.

 

Na 6 jaar in Congo werd broeder Verresen naar Kenia gezonden en werkte in de plaatsen Yala, Koru en Kisumu. Zijn broer Frans Verresen was onder de indruk van de verhalen in de brieven over het mooie werk maar ook over het gebrek aan alles. En samen met vriend Jacques van de Berg gingen ze hem financieel steunen en zochten wegen om meer geld te vergaren. Leny van de Berg bedacht de 3 Koningenactie en kleedde 3 kinderen als koningen om langs de huizen te gaan voor geld. Later gebeurde dit in de kerk, wat tot op heden nog steeds gebeurt.

 

Men ging bollen pellen en later lelies schubben om geld te verzamelen. De firma’s Teeuwen, Ruijter,  J. Duineveld, Houdijk, N. Verbruggen en J. Smakman waren hierbij betrokken.

 

Op 21 oktober 1993 werd Stichting Kansrijk opgericht om deze activiteiten een juridische ondergrond te geven. En sinds 2014 heeft het de ANBI status, een Algemeen Nut Beogende Instelling, waardoor schenkingen belastingvrij zijn.

 

De geldinzamel-activiteiten werden uitgebreid naar klaverjassen, rabo-fietstochten, voorlichting op scholen, sponsorloop van de St.Jansschool,  filmmiddagen in museum Anna Paulowna over de reizen naar de projecten in Kenia, workshop bloemstukken maken, benefietconcerten in het Wapen van Holland, de Keesschuur en de Samenvaartkerk, een steenhouw-workshop van Steengoed, verkoop van Afrikaanse spullen met een stand op Nazomeren in Winkel, en spaaracties door de Katholieke Vrouwengilde Langedijk en Vrouwen van Nu Anna Paulowna.

 

Naast deze activiteiten hebben we al die jaren een groep van donateurs die incidenteel of juist trouw iedere maand en jaar na jaar doneert. Al deze mensen en organisaties hebben voor heel veel kinderen onderwijs mogelijk gemaakt.

 

De projecten in Afrika zijn allen gericht op het welzijn van kinderen met name op hun gezondheid en hun kans op onderwijs. De projecten van broeder Verresen zijn in Kenia uitgebreid naar 8 locaties (Koru, Kisumu, Oriang, Nyamonje, Nanga, Maseno, Kwale en Busia). Met de bouw van klaslokalen, consultatiebureau, watertanks, slaapzalen voor gehandicapten, toiletten, salarissen voor onderwijzers, schoolgeld voor weeskinderen en een motor voor de fysiotherapeut zijn ze ondersteund. Onze contactpersonen waren Mill Hill medewerkers en Nederlandse ontwikkelingswerkers.

 

In Uganda steunden we een gebouw voor beroepsonderwijs in Entebbe, schoolgeld voor een tweeling in Kampala en de bouw van een school voor meisjes in Kibaale. In Tanzania hielpen we met een training van 2 monteurs uit Mwanza, om rolstoelen te maken die geschikt zijn voor de onverharde wegen daar. Dit was via de Anne Kuijs stichting. En in Rwanda hebben we het SIPETRA project gesteund met geld voor vakonderwijs en voor schoolgeld voor kinderen die anders in de mijnen moesten werken.

 

Onze harde kern van schubbers, pellers en kaarters is langzamerhand kleiner geworden, en na Corona kon dat daarom niet meer doorgaan. Maar we blijven de projecten van het eerste uur, die door broeder Verresen zijn aangedragen, ondersteunen. De sponsorloop van de St. Janschool is naast de vaste donateurs nog steeds een goede inkomstenbron om dit door te zetten.

 

 


Nieuwsbericht 2023

 

Ons leventje hier is weer bijna als vóór Corona. De meesten van ons kunnen weer gaan en staan waar ze willen, en dan besef je hoe belangrijk die bewegingsvrijheid is. Niet belemmerd worden door ziektes is een groot goed. Veel mensen zijn er dan ook zo blij mee dat aan hun reislust nauwelijks kan worden voldaan door de vliegtuigen, treinen en autowegen. Gelukkig hebben ook veel mensen het wandelen en fietsen ontdekt alsmede het thuiswerken. Mooie gevolgen van Corona.

 

RWANDA

In Rwanda ebt het effect van Corona en de lockdown wat langer door met grotere inkomensonzekerheid. Het brede project om kinderarbeid tegen te gaan heeft ondanks beperkte sponsors toch geleid tot de inrichting van een oefenwerkplaats voor leerbewerking. Dus hoewel beperkter dan gewild, de activiteiten gaan toch door! Het project heeft mensen met een lange adem.

 

KENIA, KISUMU

In Kenia is Pater Kraakman onze contactpersoon in Nanga, Kisumu District van Kenia. Vorig jaar is hij geveld door Corona, maar gelukkig is hij weer genezen en gaat gewoon op de oude voet door. Hij heeft goede kennis van zijn parochianen waardoor hij schoolgeld van ons aan de armere kinderen in zijn parochie kan geven. Hij doet dit al vele jaren. Hij is ook actief als bouwpriester met het maken van een grote hal voor zijn parochie. Terwijl bij ons de kerken sluiten, groeit de katholieke gemeenschap daar. Ze hebben te kampen met extreme regenval, waardoor soms alles onder water staat, afgewisseld met lange periodes van droogte. Hier hebben ze op korte termijn nog geen goed antwoord op.

 

DRIE KONINGEN

De Drie Koningen zijn ook weer langs geweest voor St. Kansrijk. Koning Pleun, koning Heidi en koning Jula, de 3 wijzen uit het oosten, zijn door het koor Zimra even vrijgemaakt om in de kerk weer geld voor ons op te halen. Het is echt hartverwarmend dat dit oude ritueel zoveel gulle gevers heeft.

 

VROUWEN VAN NU

De Vrouwen van Nu, afd. Anna Paulowna hebben met de leden €110 bijeengebracht voor Kansrijk, hartelijk dank!

 


PATER KRAAKMAN OP BEZOEK BIJ KANSRIJK

 

Hij was er weer hoor, bij ons in de polder! 80 Jaar en nog steeds op bezoek bij het Kansrijkbestuur om te vertellen hoe het er in Nyanga aan toe gaat en hoe het geld dat we jaarlijks sturen gebruikt wordt. Dit is vaste prik als hij naar Nederland komt, zo eens per 2 à 3 jaar.

 

Naast zijn priesterschap heeft hij als taak op zich genomen om kinderen uit arme gezinnen met schoolgeld te ondersteunen. Jaar op jaar krijgen we een stipte financiële verantwoording. Sommigen kinderen krijgen één semester schoolgeld, anderen jaren achter elkaar. Hij kent de mensen en hun situaties en weet precies hoe hoog de nood ergens is. Hij heeft er zijn 50 jarig priesterfeest in 2018 gevierd en zit al die tijd in al Nyanga in het westen van Kenia, tegen het Victoriameer aan.

 

Volgens zijn broer, die hem naar ons vergezelde, verwachtte de familie twee weken terug een doodzieke man aan te treffen op Schiphol. Ze waren gebeld dat hij ernstig ziek was door Corona en zelf niet vond dat hij in Kenia opgenomen moest worden. Door bemiddeling van zijn familie is dit toch gebeurd en heeft hij het op het nippertje gehaald. In de aankomsthal zagen ze gelukkig een wat vermagerde, doch krasse man aan komen lopen. Volgens de pater zelf viel het allemaal wel mee, alleen weet hij er niets meer van, omdat hij in coma lag….Stoïcijns hoort hij onze vragen aan en probeert ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

 

Ja, Corona heeft de ontwikkelingen vertraagd, maar de scholen zijn nu weer begonnen. Het vaccinatie programma begint nog maar net, bij de ouderen en de zorgverleners. Er is een groot tekort aan vaccins en daardoor is de vaccinatiegraad ook laag, nog onder de 5%. Het officiële aantal Coronadoden is ook laag, 5181. Dit kan komen doordat de bevolking jong is en misschien ook doordat deze overlijdens niet als zodanig worden geregistreerd.

 

De tuin om zijn huis komt in het regenseizoen gedeeltelijk onder water te staan, evenals de landbouwgronden in de buurt. De Oegandeze buren hebben een tweede dam gebouwd bij Jinja om meer elektriciteit op te wekkende, waardoor het waterpeil in het meer stijgt. Met desastreuse gevolgen voor het land aan de rand van het Victoriameer, ook in Kenia. En hier lijkt nog geen politieke oplossing voor te komen.

Toen pater Kraakman in 1964 aankwam in Kenia, waren er 9 miljoen inwoners. Nu zijn dat er 54 miljoen. Waar Nederland en Europa aan het vergrijzen zijn, heeft Kenia een bevolking waarvan bijna 75% jonger is dan 30 jaar. Dit is de grootste uitdaging voor het land; de bevolking voeden, onderwijzen en een bestaan laten opbouwen.

 

De pater vindt het belangrijk om de mensen in zijn parochie een gevoel van trots en eigenwaarde te geven. Hieruit voortvloeiend is hij begonnen met het ontwerpen en maken van glas in lood voor de ramen in de kerken. Hoewel de keuze in gekleurd glas beperkt is, weet hij zijn religieuze ontwerpen toch sprekend en herkenbaar te maken. Een staaltje vakmanschap dat hij nu overdraagt aan twee jongeren. Hiernaast helpt hij ook nog steeds met de architectuur en bouw van kerken.

 

Hij is echt nog een van de laatste der Mohikanen, in dit geval een van de laatste der blanke Mill Hill Missionarissen. De parochies worden voortgezet door priesters van overal uit de wereld, behalve Europa. Het zaadje is gezaaid en het werk gaat door. Het was prachtig om deze man heel bescheiden te horen vertellen over zijn geloof, zijn roeping en zijn werk. Hij is tevreden en wil graag weer gauw naar huis, naar Nyanga. 

 


Schoolboeken

 

Heb je gebruikte schoolboeken over? Denk dan aan Kansrijk! 

 

Gerke Winnubst verkoopt deze schoolboeken via Bol.com (onder de naam Books Benefit) en de opbrengst gaat in zijn geheel naar de diverse projecten in Afrika, dus komt heel goed terecht.

 

Je kunt de boeken brengen op: 

Burg. Lovinkstraat 10 in Breezand

Tel; 0223-522808

Email: gerke.winnubst@quicknet.nl

 


Katholieke Vrouwengilde - Noord Scharwoude

 

Op 24 september 2021 hadden we een voorlichtingsavond voor het Katholieke Vrouwengilde in Noord Scharwoude.  Deze voorlichtingsbijeenkomst werd goed bezocht. Het was hartverwarmend om te zien hoe enthousiast mensen werden van de plaatjes over de projecten en vooral van de foto’s van Anja's leven indertijd in een arm dorpje in Kenia, met man en kinderen. De ouderen in de zaal herkenden het meeste van ons dagelijks leven zonder elektriciteit en stromend water. Nu, 35 jaar later, is het dorpje gegroeid tot een welvarend stadje. Fijn dat onze inspanning van toen hier iets aan heeft mogen bijdragen!

 

De avond heeft in een Corona-proof opstelling de eerste €100 opgeleverd. Het Vrouwengilde heeft aangegeven ons gedurende een jaar te blijven ondersteunen.



Iedere donatie is zeer welkom op NL63RABO 0303 1718 39.

Als je ideeën of vragen hebt, bel Anja Doedens: 06-33368936.


Nieuws over onze projecten

Er zijn een aantal veranderingen in de projecten geweest. Bij St. John’s Primary school, in Koru, Kenia, is onze contactpersoon Co Klaver met pensioen. We gaan door met het betalen van het lesgeld van de leerkracht, maar waar we eerst 2 krachten betaalden, is dit nu nog voor één persoon.

De ondersteuning voor kansarme kinderen uit Oriang bouwen we af, zodat degenen die we nu helpen met schoolgeld de lagere school kunnen afmaken. We stoppen hier met het sponoren van nieuwe kinderen.

Anne Kuijs is terug uit Mwanza in Tanzania, waar zij als fysiotherapeut werkzaam was en daarnaast een rolstoelwerkplaats adviseerde om de rolstoelen voor kinderen op maat te maken, aangepast aan hun specifieke lengte en handicap. De werkers in deze werkplaats zijn zelf gehandicapt en kunnen vanuit deze ervaring het werk op een goede manier doorzetten. We wensen Anne een goede terugkeer in Nederland en succes met het inburgeren hier!

Het project van de school in Oeganda, de Kanyamyaga school, waar kansarme kinderen naast het gewone schoolprogramma les krijgen in verbeterde landbouwmethodes en in financiële planning, wordt nog steeds met een groot bedrag gesponsord door Kansrijk. Het specifieke aan deze school is dat de ouders ook een aantal keren per jaar naar school komen voor landbouwonderwijs. Wij zien dat dit leidt tot hogere gezinsinkomens en beter gemotiveerde gezinnen die op de toekomst zijn voorbereid.


NAZOMEREN BIJ KWEKERIJ LIEFHEBBERSPLANTEN IN WINKEL

Op zondag 18 augustus 2019 stonden wij bij Kwekerij Liefhebbersplanten in Winkel voor Kansrijk tijdens het evenement "nazomeren".

Een aantal vrijwilligers was flink aan het bakken geweest zodat we geld konden inzamelen voor de kinderen in Oostelijk Afrika door de verkoop van drankjes, kokos- en boterkoek, chocolade, cake, appeltaart en Afrikaanse hapjes (Samosa's).

Ook waren er Afrikaanse trommels, sieraden, tassen, doeken, servies en diverse decoratieve spullen te koop, ook gedoneerd door mensen die de stichting een warm hart toedragen.

De dag werd muzikaal ondersteund door zangeres met gitaar Rosa en door het koor Canta Terra.

Ondanks een wat druilerige start werd het toch nog een geslaagde dag. Een gezellig komen en gaan van mensen die de zomer nog even wilden vasthouden. En we hielden er een mooi bedrag van € 334,- aan over.

Dank aan de vrijwilligers, de bezoekers, de gastvrijheid van Kwekerij Liefhebbersplanten, de zangeres en het koor voor deze mooie dag.


DONATIE VAN GULLE GEVERS

Kansrijk krijgt regelmatig donaties van gulle gevers die bijvoorbeeld als kadotip voor een feestje de Stichting Kansrijk hebben aangegeven.

Ook zijn er vele mensen die regelmatig of zelfs maandelijks een vaste bijdrage storten op de rekening van Kansrijk.

Wat fijn dat mensen zo betrokken zijn bij de kansarme kinderen in Kenia!!


Wilt U ook meehelpen en de Stichting Kansrijk steunen bij het realiseren van
één van de vele projecten? Uw financiële hulp is van harte welkom op rek.nr.
NL63 RABO 030.31.71.839 t.n.v. stichting Kansrijk, Breezand.